tisdag 7 september 2010

Avvänjningtid = kokonsert i bygden

Så har sommaren gått och kalvarna har växt sig stora och starka. Så stora att det är dags att skilja tjurkalvarna från hondjuren så att inget oönskat händer. Helgens avskiljning gick relativt smärtfritt. Det var vår tredje avvänjning sedan vi började med djuren och jag tror att vi börjar få ett hum om hur det ska gå till. Tack vare fållsystemet ute på plattan slipper vi allt meck med lösa grindar. Kalvarna kunde skeppas över i en fålla och sedan in i kalvningsavdelningen samtidigt som korna samlades i två fållor. Lastbilen backar vi till en av fållorna och med smärre justeringar av inredningen fungerade det hyfsat. Korna åker iväg till ett bete några kilometer bort och på det viset ska vi förhoppningsvis slippa rymningsförsök.

Trots avståndet är saknaden såklart stor mellan kor och kalvar. Det blir kokonsert över bygden och när man står inne i flocken är ljudet emellanåt öronbedövande.

Nu påbörjas finishen på kalvarnas tämjning. Arbetet med att få dem lugna utan att vara närgångna började väl redan när de föddes, eller kanske redan med korna. Det är ett ganska trevligt kvällsjobb att gå runt bland de nya kvigorna och se vad de är för individer, hur de är byggda och hur de utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen